Gluteeniton ruoka

Kokeile elää muutama viikko ilman gluteenia ja korvaa se muilla tuotteilla.⁠

Vaikka sinulla ei olisi todettu keliakiaa tai vilja-allergioita, gluteeni (vehnässä, ohrassa ja rukiissa esiintyvä aine) saattaa aiheuttaa suolisto-ongelmia. Se voi aiheuttaa tulehduksen kaltaisen reaktion suolistoon, jolloin elimistö ryhtyy sitä korjaamaan. Tämä voi aiheuttaa ”virransäästötilan”, kun elimistö käyttää kaiken energiansa parantamisprosessiin. Immuunipuolustus voi yliaktivoitua, ja kaikki tämä vaikuttaa hedelmällisyyttä ja terveyttä heikentävästi. Gluteenitonta ruokavaliota voi jatkaa myös raskauden alettua.⁠

Jos sinulla on oireita- vatsavaivoja, iho-oireita, raudanpuutetta- kehotan käymään keliakiakokeissa ennen gluteenittoman ruokavalion aloittamista. Silloin se saadaan paremmin diagnosoitua, kun altistusta on ollut ennen koetta.


⁠Valitse viisaasti vaihtoehdot!

Mieti tarkkaan, korvaatko viljatuotteet kaupan gluteenittomilla valmistuotteilla- suklaakeksissä on transrasvoja, säilöntäaineita ja lisäaineita vaikka gluteeni olisi poistettukin. Ei hyvä vaihtoehto!⁠

Mitä sitten voisit syödä? Gluteenittomia vaihtoehtoja ovat vaikkapa tattari, hirssi, riisi, maissi ja eksoottisemmat quinoa sekä amarantti. Mantelijauhoja, hamppujauhoja, riisijauhoja, sokerijuurikaskuitua ja psylliumjauhoja voi käyttää myös leipomiseen. Aamupalaksi voit tehdä leipää gluteenittomasta sämpyläjauhosta, tai päällystää kaupan riisikakut mahtavalla kasvisvuorella. Paistele kasa Papadam-leipiä öljyssä, niin sinulla on mitä nakerrella illemmalla.⁠

Gluteenittomaan ruokavalioon tottuu yllättävän äkkiä, kun mahan turvotus, kipuilu ja tukkoinen olo helpottuvat. Kuidut ja tärkeät ravintoaineet saa myös muualta, kuin vehnäleivästä. Vaihtelu virkistää- tänään hirssivelliä (mausta limen mehulla, nam) huomenna tattarileipiä, sitten riisipuuroa.⁠

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *