Syötkö riittävästi?

Saatko tarpeeksi energiaa?⁠

Hedelmällisessä keittiössä on puhuttu paljon siitä, mitä pitäisi välttää, ja kuinka liiallinen syöminen on haitallista terveydelle.⁠

Tiesitkö, että etenkin naiselle liian vähäinen syöminen aiheuttaa ihan yhtä suurta hallaa elimistölle ja hedelmällisyydelle, kuin liiallinen lihavuus?⁠

Jos kehon rasvaprosentti on liian alhainen, ei kuukautiskierto toimi niinkuin sen pitäisi. Liian vähäinen hiilihydraattien syönti voi sotkea kilpirauhasen toimintaa ja vaikuttaa sukuhormoneihin. Lyhentynyt kuukautiskierto, tiputteluvuodot ja muut vastaaavat ongelmat voivat hoitua jo pelkästään sillä, että syöt tarpeeksi ja oikein. Ongelmat eivät ratkea hetkessä- kehon korjaantuminen voi kestää viikkoja tai kuukausia. Iso osa vastaanotolleni tulevista naisista syö aivan liian vähän, ja vaikka paino on normaali, keho elää jatkuvassa aliravitsemustilassa- ravinteita ei tule ruuasta tarpeeksi. ⁠

Mikä on riittävästi?

Ei ole olemassa mitään tiettyä energiamäärää, joka olisi riittävä kaikille. Mitä enemmän sinulla on lihaskudosta, ja mitä enemmän liikut, sitä enemmän kulutat. Suuntaa antavan päivittäisen kalorimäärän voit tarkistaa vaikkapa sydänliiton energialaskurilla. Tosin se voi näyttää myös yläkanttiin- jos et liiku lainkaan, eikä sinulle ole paljon lihaksia, et kuluta niin paljon kuin laskuri näyttää. Jos taas painosi on lähinnä lihasta, ei laskurin antama kalorimäärä ole riittävä. Tanita-kehonkoostumusmittaus voi antaa viitteellisen luvun peruskulutuksestasi, eli siitä mitä kulutat vain olemalla sinä. Tanitaa saa monilta palveluntarjoajilta ”sisäänheittotuotteena”, eli pääset mittaukseen ilmaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *