Nainen on syklinen olento- ei kurvikas mies

Nainen ei vaan ole reunoilta kurvikas mies.

Miehen kello on 24h rytmissä, toistuen samanlaisena päivästä toiseen. Naisen rytmi on syklinen, aaltoileva, 28-29 päivän rytmissä uusiutuva. Urheilussa naisia on treenattu kuin pienikokoisia miehiä, saman toistuvan kaavan mukaan.

Lääkäri ja tutkija Georgie Bruinvels huomasi tämän. Runsaasti urheilevana naisena hän kiinnostui kierron vaikutuksesta fyysiseen suoritukseen. Tutkimustensa pohjalta hän kehitti Fitrwoman– apin, joka kierron seuraamisen lisäksi antaa ohjeita ruokavalioon ja treenaamiseen.

Mm. Chelsean naisten jalkapallojoukkue treenaa nykyään syklisyyden mukaan, ja eilen Ylen uutiset kertoi Suomen naisten jalkapallojoukkueen ottaneen kiertotietoisuuden käyttöön valmennuksessaan.

Naisen kannattaa toimia jaksoissa kiertonsa mukaan


1. jakso, kiertopäivät 1-5, kuukautiset. On voimaharjoittelun ja HIIT:n aika! Venyttele hyvin etenkin alaselkä. Syö tulehdusta hillitseviä ruokia, koska kuukautiset ovat inflammatorinen prosessi.

2.jakso, kp 5-14. Hyvä fiilis, lähestyt ovulaatiota. Kipukynnys on korkea, mutta pehmytkudosvamman riski isompi. Lämmittele ja jäähdyttele, muista palautua treenistä vähintään 48h. Syö normaalin terveellisesti.

3. jakso, kp 14-25 tuo ruokahimoja, koska perusaineenvaihdunnan teho nousee hormoonivaikutuksesta. Paino ja mieliala heilahtelevat. On kestävyysharjoittelun, proteiinin ja hiilaritankkauksen vuoro.

4.jakso, kp 25- kuukautisten alku. Reaktioaikasi laskee, samoin mieliala. Kaikenlainen kevyempi harjoittelu nostaa fiiliksiä, ja verensokerin tasapainottaminen on entistä tärkeämpää. Kanamunat ja pähkinät ovat oiva lisä ruokavalioon. Palautuminen on hidasta, ja saat helposti lihaskipuja. Joogaa ja venyttele!

Kuukautiskorjaamon verkkokurssilla pääset tutustumaan tarkemmin Bruinvelsin teoriaan ja siihen, miten voit tukea omaa kehoasi, treeniäsi ja mielialaasi kuukautiskierron 4 eri vaiheen mukaan. Kurssi alkaa sunnuntaina 1.3.2020, ja on vain tällä kertaa pilottihintaan 59€. Mukaan kannattaa siis lähteä NYT! I

lmoittaudu tästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *