Nesteytätkö riittävästi?

Vesi vanhin voitehista- mummot tietää tämänkin asian!⁠

Nyt kun syömäpuoli alkaa olla kuosissa, mietitään juotavia. Ihminen koostuu isoksi osaksi vedestä, jolla on tärkeä rooli aineenvaihdunnan ja kehon toiminnoissa. Vettä tarvitaan lämmönsäätelyyn, ja kaikki solujen aineenvaihduntareaktiot tapahtuvat vesiliuoksessa. Miehessä vettä on n.60% ja naiset ovat keskimäärin kuivakampia tyyppejä n.50% vesiosuudella. ⁠

Juotko sinä tarpeeksi? Riittävä vesimäärä on 2-3L päivässä, riippuen siitä kuinka paljon hikoilet. Elimistön vesimäärästä ei tarvitse menettää kuin 2-5%, niin toimintakykymme heikkenee huomattavasti. Liiallisuuksiin ei tässä(kään) kannata ryhtyä, sillä liiallinen veden juominen huuhtoo elimistöstä elintärkeitä suoloja. Hyviä vaihtoehtoja ovat kookos- tai mineraalivesi. Helteellä veteen voi heittää pari merisuolaretta. ⁠

Älä juo juuri ennen ruokaa tai ruuan kanssa kuin enintään lasillinen! Se laimentaa vatsan entsyymejä ja happoja ja heikentää ruuansulatusta. ⁠

Jos juot vetesi mielellään kahvina tai teenä, huomaa että ne toimivat nesteenpoistajina- eli ota kupin viereen vielä kirkasta lasillinen. Yrttiteet eivät toimi diureetteina eli nesteenpoistajina. ⁠

Tiesitkö muuten, että kun nainen odottaa vauvaa, hänen kehonsa tekee koko ajan uutta lapsivettä, joka maistuu ja tuoksuu niiltä aineilta mitä äiti syö? Vauvan makunystyrät kehittyvät jo raskausviikolla 26. Nämä tutut ja turvalliset maut ovat myös rintamaidossa, joten vauva saa jatkaa omassa makumaailmassaan myös synnytyksen jälkeen.⁠

Jos pelkkä vesi ei maistu, voit maustaa sen hedelmänpaloilla tai yrteillä. Minun lempparini on piparminttu. Kasvatan sitä kesällä, ja lyön ison nipun blenderiin veden kera. Surruutan möhjöksi, jonka painelen siivilän läpi. Tuloksena on voimakkaan makuinen piparminttuvesi, jonka pakastan jääpalapusseihin. Näin saan läpi vuoden tuoretta piparminttuteetä- tiputan vain pala tai pari veteen!⁠
Piparminttu ei käy suurina määrinä imettäville, mutta kupillinen silloin tällöin ei vähennä maidontuotantoa. ⁠

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *