Helli vatsaasi

Palataanpas alkujuurille, eli suolistoon!⁠

Suoliston pinta nukkamainen ja poimuinen. Näin sillä on laaja pinta-ala ottamaan vastaan ravinteita, joita ruoka mukanaan kuljettaa⁠.


Jos syöt sinulle epäsopivia ruoka-aineita, suoliston nukka kärsii. Gluteeni on monelle sellainen tekijä, joka aiheuttaa hiljalleen kytevän tulehduksen suolistoon ja pikkuhiljaa koko elimistöön. Jos et vielä rohkaistunut tekemään gluteenitonta kokeilua, aloita se nyt! Jätä neljäksi-kuudeksi viikoksi pois kaikki suomalaiset viljatuotteet. Vatsasi voi ehkä paremmin jo muutamassa päivässä.⁠

Suoliston pintaa voi myös hoitaa. Maitohappobakteerit tasapainottavat ravinnon imeytymistä. Lempeät, miedot ruuat hellivät laiminlyötyä vatsaa. Esimerkiksi glutamiini on aine, joka parantaa suolinukan vaurioita. Sitä on paljon mm. perunassa.⁠

– Samettinen massukeitto perunoista -⁠
Jauhoisia perunoita n.6kpl⁠
Vihreä luomuomena⁠
2 maitohappokäytettyä kurkkua⁠
2rkl voita tai kookosöljyä⁠
Kurkumaa⁠
Vettä⁠
Suolaa⁠
Piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou)⁠
Muskottipähkinää⁠

Kuori omenat ja perunat ja leikkaa rouheiksi kuutioiksi. Pilko myös kurkut. Sulata rasva kattilassa, laita kurkumaa maun mukaan. Anna kuplia hetken. Laita perunat ja omenat kattilaan ja pyörittele niitä mausterasvassa. Kaada päälle vettä niin että palat juuri peittyvät. Keitä kannen alla kunnes perunat ovat lähes kypsiä, ja lisää suolakurkut. Keitä kypsäksi. ⁠

Kaada nesteestä osa kulhoon talteen (voit säädellä sillä keiton paksuutta). Soseuta sauvasekoittimella. Lisää halutessasi piparjuurituorejuustoa ja suolaa makusi mukaan, lisää nestettä kunnes keitto on sopivaa juuri sinun makuusi. Ripota pinnalle ihan hiukan muskottia mausteeksi. ⁠

Keitossa ei ole juurikaan proteiinia, joten sen pinnalla voi nauttia vaikka raejuustoa.⁠

Jos haluat tietää tarkemmin, miten suolistosi toimii, suosittelen katsomaan lyhyen videon ruuansulatuksesta. Löydät sen täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *