Kahvia koneeseen?

Kahvi ja tee voivat olla suurina määrinä terveydelle ja hedelmällisyydelle haitallisia.⁠

Miehellä runsas kofeiinin saanti voi tehdä enemmän nopeita siittiöitä, mutta ne eivät jaksa uida pitkiä aikoja- eli hyytyvät mäkeen (laboratorio-olosuhteissa). Joissakin tutkimuksissa kofeiini on myös vaurioittanut siittiöitä.⁠

Naisella kofeiini voi kohottaa estrogeenitasoja, jolloin hormonikierto häiriintyy ja raskaaksi tulo on epävarmempaa. Etenkin endometrioosista, PCOS:sta ja myoomista kärsivät voisivat hyötyä kofeiinin vähentämisestä.⁠

Mikä sitten on suuri ja mikä sopiva määrä? Jos aamukahvisi on kupposen sijasta saavi, kannattaa todella miettiä pärjäisitkö vähemmällä. Alkuraskaudesta kofeiinia ei ole hyvä nauttia lainkaan (onneksi pahoinvointi usein hoitaa sen, että kahvia ei tee edes mieli).⁠

Naisilla turvallisena rajana voi pitää 150mg, miehillä hiukan enemmän eli 250mg. Yhdessä kahviannoksessa (suodatin- pannu- latte- ja espressokahvi) on keskimäärin 90mg. Muistathan, että kofeiinia on yllättäen myös teessä ja suklaassa (tummassa enemmän). ⁠

Vähiten kofeiinia löytyy valkoisesta ja vihreästä teestä, yrttiteessä sitä ei ole lainkaan. ⁠

Aamukahvista luopuminen oli minulle tosi vaikeaa. Nykyään juon vain kofeiinitonta kahvia- siinä on n. 30% tavallisen kahvin kofeiinista. Teet juon yrttihaudukkeina. Kofeiinia saaneena hypin virtapiikkinä ja Duracel-pupuna, kunnes alkaa päänsärky. ⁠

Juotko sinä kahvia? Millä sen voisi korvata?⁠

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *