Kuukautispäivä on tänään!

Tänään on kansainvälinen kuukautispäivä! Menstrual Hygiene Day rikkoo kuukautistabuja joista kärsitään vielä ympäri maailmaa. ⁠ ⁠

Tiesitkö, että vieläkin on tyttöjä, jotka eristetään muusta perheestään kuukautisten ajaksi?⁠ ⁠

Tiesitkö, että osa meistä joutuu käyttämään kuukautisuojanaan ruohoa, riepuja tai sanomalehteä?⁠ ⁠

Tiesitkö, että monessa maassa koulutus ja valistus on niin olematonta, että nuoret pelkäävät saaneensa jonkun vakavan sairauden, kun alkavat vuotamaan verta?⁠ ⁠

Tiesitkö, että moni trans- tai muunsukupuolinen ihmettelee miten ja mistä voisi saada apua kuukautisiin liittyviin asioihin?⁠ ⁠

Mummoni kertoi pyyhkäisseensä valuvan veren hameensa helmaan, ettei kukaan näkisi, ja äitini mielestä kuukautiset olivat inhottava asia, josta ei sopinut puhua. Itse en nuorena tyttönä kehdannut nousta luennolla mennäkseni vessaan vaihtamaan ylitulvivaa sidettä, ja jätinkin penkille verilammikon.⁠ ⁠ Omat lapseni ovat saaneet oppia, että menkat ovat ihan peruskauraa- he ovat nähneet kuukupin tyhjänä ja täynnä, ja tietävät miten sitä käytetään. Häpeästigma ei jatku eteenpäin. Omasta kierrostani nautin, on upeaa olla syklinen olento.⁠ ⁠

Kuukautiset- aivan normaali, luonnollinen ja ihanakin asia on yhä monelle tabu. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus saada niistä oppia, saada riittävästi itselle sopivia suojia ja mahdollisuus peseytyä tarvittaessa- kuukautiset helpottuisivat kummasti!⁠ ⁠ Miten sinä koet kuukautiset ja oman kiertosi? Ovatko ne sinulle tabu, neutraali asia vai jotain ihanaa, mistä nautit? Voisitko sinä jotenkin auttaa niitä, joille kuukautiset ovat vielä tabu?⁠

Yksi tapa auttaa on ryhtyä yhteistyöhön Menstrual Hygiene Day-järjestön kanssa. Heiltä saat maksutta materiaaleja ja vinkkejä, miten kuukautistabua voi hälventää.

Lue lisää:⁠ www.menstrualhygieneday.org

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *