Normaali kuukautiskierto

Mistä voit tietää, että kuukautiskiertosi on normaali? Mitkä tekijät siihen vaikuttavat? Koulussa kuukautiskiertoa käsitellään ehkä parilla biologian ja terveystiedon tunnilla, mutta fokus on usein raskauden ehkäisyssä tai raskaaksi tulemisessa, ei niinkään kierrossa itsessään. Otetaanpas siis katsaus siihen, mitä kierrossasi pitäisi tapahtua. 

Terve kuukautiskierto kestää 25-35 päivää vuodon alusta vuodon alkuun. Sen tarkoitus on varmistaa lisääntyminen, eli koko kierto on suunniteltu tulevaa raskautta varten. Toki sillä on muitakin vaikutuksia kehoosi, ja niitä tarkistelemme nyt! Kierron pituutta lähdetään laskemaan ensimmäisestä kirkkaan vuodon päivästä. Jos sinulla on ruskeaa tiputteluvuotoa, se ei ole vielä uusi kierto, vaan edellisen kierron loppua. 

Follikulaarivaihe

Kierron ensimmäinen osa on munasolun kasvatusta, follikulaarivaihe. Kehon estrogeenin määrä nousee, kasvattaen kohtuun limakalvoa joka voi ottaa vastaan hedelmöityneen munasolun. Estrogeenin ansiosta kohdunkaula alkaa erittämään limaa, jonka määrä lisääntyy mitä lähemmäksi ovulaation aikaa päästään. Liman tarkoitus on helpottaa yhdyntää ja auttaa siittiöitä liikkumaan kohtu vapautuvaa munasolua. Hormonit tekevät sinusta usein halukkaan rakasteluun.

Follikulaarivaiheen kesto voi vaihdella, mutta sen normaali kesto on 12-17 vuorokautta. Jotta munasolu pystyy hedelmöitymään, sen tulisi kypsyä vähintään 11 vuorokautta ennen ovulaatiota. Mikäli ovulaatiosi tulee aiemmin, kehossasi voi olla vajetta estrogeenista (tai vastaavasti liikaa progesteronia, keltarauhashormonia). Jos follikulaarivaihe pitenee voi kyse olla estrogeenin ylimäärästä. PCOS eli monirakkulainen munasarjaoireyhtymä aiheuttaa usein ovulaation viivästymistä. Follikulaarivaihe on herkkä stressin ja ruokavalion vaikutuksille. Se saattaa pidentyä myös siksi, että koet voimakasta stressiä, tai olet aloittanut vaikkapa uuden liikuntaharrastuksen – tai parisuhteen! Tilanne normalisoituu useimmiten, kun elämäsi asettuu vakiintuneeseen tilaansa. 

Ovulaatio

Ovulaatio on kiertosi tärkein kohta! Keskitymme yleensä kuukautisiin, mutta ovulaatioon olisi paljon hedelmällisempää keskittyä. Munasolun irtoaminen on ehdottoman tärkeää terveen kuukautiskierron takaamiseksi.

On harhaluulo, että ovulaation tulisi tapahtua aina 14. kiertopäivänä. Se voi aivan yhtä hyvin tulla 12. tai 17. kiertopäivänä, ja kiertosi on vielä täysin normaali. Ovulaatio tapahtuu lutenisoivan hormonin ja follikkeleja stimuloivan hormonin äkillisen nousun vuoksi. Se triggeröi munarakkulan purskauttamaan munasolun irti vatsaonteloon, josta munajohtimen pään rimpsumaiset ulokkeet nappaavat sen kulkemaan johdinta pitkin kohtuun. Ovulaatio tapahtuu yleensä vetisimmän liman päivänä, ja sen jälkeen emättimen kosteus alkaa häviämään progesteronin nousun vuoksi. 

Irrottavien hormonien, LH:n ja FSH:n, nousua mittaavat ovulaatiotestit. Viiva testissä ei kuitenkaan tarkoita takuuvarmasti ovulaatiota, vaan kertoo siitä että elimistö yrittää irrottaa munasolun. Aina se ei irtoa- varmuuden ovulaatiosta saat vain siitä, että peruslämpösi nousee ovulaation jälkeen, ja joko kuukautiset tai raskaus alkavat parin viikon päästä. 

Luteaalivaihe

Munasolun irtoamisen jälkeen alkaa luteaalivaihe, joka on saanut nimensä keltarauhasesta, Corpus Luteumista. Tyhjäksi jäänyt munarakkula muodostaa munasarjaan keltarauhasen, joka alkaa erittämään progesteronia. Luteaalivaiheen progesteroni valmistaa kohdun limakalvoa raskautta varten. Se pitää limakalvon paksuna ja elinvoimaisena. Luteaalivaihe ovulaatiosta kuukautisiin kestää noin 14, enimmillään 16 päivää, mutta ei sen pidempään. Jos raskaus alkaa, istukka alkaa tuottamaan progesteronia munasarjojen sijaan. 

Progesteronilla on monia upeita terveysvaikutuksia kehoosi! Se nostattaa mielialaa, parantaa ihon ja hiusten kuntoa, pienentää kuukautisvuodon määrää, lisää luun tiheyttä sekä lihaskasvua, suojaa muistiasi, rauhoittaa hermostoa ja vähentää rintasyövän riskiä. Sen vuoksi ovulaatio on kuukautiskierron tähtihetki!

Jos progesteronia ei erity tarpeeksi (eli ovulaatiota ei ole tapahtunut tai keltarauhanen ei kehity hyvin), jäät paitsi näistä hyvistä vaikutuksista. Progesteronin puutteen voit huomata tiputteluvuodosta ennen kuukautisia, tai voimakkaista PMS-oireista. 

Kuukautiset

Jos et ole raskaana eikä sinulla ole kuukautisia estävää lääkitystä, sinun tulisi vuotaa kerran kuussa. Vuoto kestää normaalisti 3-7 päivää, mutta ideaalikesto vuodolle on kokemukseni mukaan 4-5 päivää. Kuukautiset ovat mainio terveyden mittari ja oman voinnin ilmapuntari! Voit päätellä paljon vuodon määrästä, väristä ja koostumuksesta. 

Normaalin kuukautisvuodon pitäisi olla kirkkaanpunaista kuin karpalomehu, terveen ja elävän väristä. Siinä ei kuulu olla isoja hyytymiä (pienet limakalvoriekaleet ja hammastikkua ohuemmat hyytymärippeet ovat normaaleja). Koko kuukautisvuoto hoituu 6-10 siteellä, tamponilla tai kuukautiskupin tyhjennyksellä, eli pari-kolme sidettä per päivä. 

Jos vuotosi on tummaa, hyvin runsasta, mustikkasmuutin väristä, ja siinä on isoja hyytymiä, voi olla että kehosi estrogeenitaso on liian korkea suhteessa progesteronin määrään. Jos kupin tyhjennysväli alkaa olla alle 2 tuntia tai käytät päivässä yli 5 suojaa, vuotosi on liian runsasta. Rintasi voivat ennen kuukautisia turvonneet ja kipeät, mielialasi heittelee ja kärsit kenties aknesta ja migreeneistä. 

Jos vuotosi on hyvin kevyttä, vesimäistä tai vaaleanpunaista etkä tarvitse enempää kuin pikkuhousunsuojia päivittäin, estrogeenitasosi voivat olla liian matalat. Usein hiuksesi ovat ohenneet, ihosi ja limakalvosi kuivat sekä seksuaalinen halukkuus vähäistä. Kuukautiset saattavat tulla harvoin tai epäsäännöllisesti. 

Usko tai älä, PMS-oireet, rintojen turvotus, migreeni, akne tai voimakkaat kuukautiskivut eivät kuulu naisen elämään. Ne eivät siis ole osa normaalia kuukautiskiertoa, vaan oire ongelmasta!Miten terveen ja normaalin kuuakutiskierron voi saavuttaa? Tässä blogissa on paljon vinkkejä ruokavalioon ja oman kehon kuunteluun. Jos haluat täsmäapua ongelmiisi, suosittelen Kuukautiskorjaamon verkkokurssia. Jos kaipaat henkilökohtaisempaa ohjausta, etäajan saat mihin päin maailmaa tahansa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *